Familjen av Allan Runefeldt

Den stirrande familjen som Allan Runefelt skapade efter beställning från Tekniska nämndhuset 1978, satt till år 2003 på Familjebostäders tegelfasad i hörnet Flemminggatatn/ St. Eriksgatan. Ansiktenas tomma stirrande ut i den trafikerade korsningen gav ett dubbelt intryck av trygghet och förbluffad aningslöshet.

Skulpturen som är sammansvetsad av 21 kvm kopparplåt, har karaktären av kärnfamilj,  och ger ett intryck av sårbarhet. Enligt Kerstin Vinterhed i D.N 1979, intresserar sig Runefeldt för barnets övergivenhet, att barnet helt enkelt är utelämnat till sina föräldrar. Men inte bara barnen, föräldrarna kan också ses som utelämnade i sin ansvarsroll. Hur ska en familj hållas samman i någon slags harmoni om föräldrarna är sjuka, olyckliga eller fattiga?

Skulpturen sitter nu i Gubbängens centrum och Familjebostäder fick maka på sig för Västermalmsgallerian och har nu kontor i Farsta och Rinkeby.

Om admin

Jag har ett stort intresse för omvärlden, människor och ideologiska, etiska frågor. Mitt hjärta slår för kultur - språk, konst, teater, litteratur och musik. Äkthet värderar jag högt, det falska eller konstlade blir ofta aniti- eller ickeintellektuellt. Det sanna, det riktiga, det vackra och det svåra tilltalar mig. Jag är född och uppvuxen i Stockholm, men har också bott i Västerås, San Diego, Nya Zeeland, Montréal, London och Paris. Jag tror på att nytänk, eftertänksamhet och förtänksamhet är viktigt för framgång, samförstånd och livslust.
Det här inlägget postades i Konst, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.